Tradiční čínská medicína – žaludek

V měsíci říjnu je nejvíce ohroženým orgánem žaludek. Podle čínské medicíny je žaludek považován za tzv. moře výživy, neboť je prvním klíčovým orgánem přijmu a přeměny potravy v energii. Po rozmělnění v ústech putuje potrava do žaludku, kde chvíli setrvává a je zpracována. Žaludek jako první odděluje čisté od nečistého – čisté pošle do sleziny, která dál rozděluje získanou energii, a nečisté putuje do tenkého a tlustého střeva a je vyloučeno. Pokud tento proces funguje správně, trávení a látková výměna jsou dokonale vyvážené a my potom máme zdravou chuť k jídlu.

Ideální doba na snídani je mezi 7. a 9. hodinou, kdy je skvělé si dopřát něco výživného a teplého.

Žaludek je citlivý nejen na přijatou potravu, ale i na náš psychický stav. Nerovnováhu způsobí obvykle stres a nezpracované a nevyjádřené emoce (hněv, starosti) a zároveň tato nerovnováha ovlivňuje zpátky opět psychiku a může způsobit pocity jako např. neklid, který neustále hlodá a nedá pokoj, nejistotu, nesnášenlivost lidí, odmítavé a příliš kritické chování (neschopnost něco strávit), zatrpklost nebo věčnou nespokojenost. Přílišné zatížení a nerovnováha vedou až k fyzickým příznakům a obtížím. Nejčastěji se objevují těžkosti a bolesti v oblasti žaludku, nadýmání, zácpa, vředy v žaludku a dvanáctníku, chronická gastritida, poruchy termoregulace, afty v ústech, nechutenství nebo naopak nadměrná chuť k jídlu nebo koliky. Energie žaludku přirozeně směřuje dolů, pokud je však narušena a pohybuje se směrem nahoru, může nastat říhání, škytavka, reflux, nevolnost až zvracení.

Žaludku prospívá pravidelnost a teplo. Ideální doba na snídani je mezi 7. a 9. hodinou, kdy je skvělé si dopřát něco výživného a teplého, např. miso polévku, obilnou kaši na slano se zeleninou nebo na sladko s ovocem a nápoj ze slzovky.

Přirozeně sladká chuť, která náleží elementu země má harmonizující, zpomalující a uvolňující účinek. Posiluje slezinu a žaludek, uklidňuje játra (hněv a netrpělivost), zvlhčuje suchost plic, zpomaluje nadměrnou aktivitu srdce. Jídla z potravin sladké chuti dodávají energii, proto jsou vhodná při nemoci, nedostatku a chladu.

Potraviny, které harmonizují střed

Obiloviny – jáhly, slzovka, kulatorznná rýže
Luštěniny – cizrna, čočka, hrách, fazole
Zelenina – dýně, mrkev, cuketa, brambory, sladké brambory, lilek, rajčata, zelí, kapusta…
Ovoce – jablka, meruňky, třešně, datle, fíky, švestky, broskve, hrušky
Houby – shiitake
Ořechy a semínka – mandle, slunečnicová semínka, dýňová semínka
Přírodní sladila – ječný slad, rýžový sirup, kokosový cukr, melasa, dýňový sirup, javorový sirup
Z bylinek žaludku prospívá heřmánek, fenykl nebo lékořice.

Z Bachovek se můžeme od tíživých myšlenek osvobodit pomocí esence White Chesnut a nebo známou směsí Rescue v night verzi (kapky, sprej, perly).

Vládnoucí element – země
Emoce – přemítání,  dumání
Barva – žlutá
Chuť – sladká
Tkáň – svaly
Smyslový orgán – ústa (rty)
Párovým jinovým orgánem je slezina
Energetické maximum  7 – 9 hod.

Klubu Energie v životě Luci Turečková přináší další tipy této nekonečné studnice TČM moudrosti, kterou se ženami sdílí. Klub je otevřen i pro Tebe, pokud chceš rozproudit svoji energii v životě. Je možné si za Luci dojít i pro radu do brněnské lékárny Spielberk, kde má mnoho produktů z homeopatie, tkáňových solí a Rescue krizových esencí.

Lucie Turečková
Jsem lékárnice a mojí vášní je zdraví a vše okolo něj. Ráda propojuji alternativní směry jako je tradiční čínská medicína, homeopatie, tkáňové soli a bachovy květové esence s klasickou a přírodní medicínou. Fascinují mě souvislosti mezi tělem, myslí a duší a stále se nadšeně učím něčemu novému.
Komentáře